Disseny de pàgines web.

Introducció als CSS i recomanacions
d'estil.

El llenguatge HTML té evidents limitacions pel que fa referència a la presentació (l'estil) de les pàgines. Això és degut a què inicialment la Web fou concebuda com un entorn científic d'intercanvi de documentació, on l'essencial era el contingut i la presentació era accesòria. Avui en dia això ja no és així, i amb la utilització dels fulls d'estils es pretén suplir les carències que inicialment tenia el llenguatge HTML pel que fa a la presentació de les pàgines web.

A més els fulls d'estil permeten separar per complet la informació per a la presentació d'una pàgina del seu contingut, i amb això es facilita el disseny i revisió de les pàgines, ja que és possible modificar la presentació d'una pàgina o d'un conjunt de pàgines sense modificar ni una línia del codi HTML. No tots els navegadors accepten els fulls d'estils, només Internet Explorer 3.0 i el Netscape 4.0 o versions superiors d'aquests programes.

Hi ha tres maneres d'afegir estils a les nostres pàgines web:
  • Afegint instruccions d'estils només a codis (o etiquetes) concrets, o a un grup d'ells.
  • Incloent les instruccions d'estil en el codi HTML d'una pàgina concreta, de manera semblant a com ho heu fet per incloure-hi scripts. Això permet canviar l'aparença d'una pàgina
  • sencera, canviant només algunes línies.
  • Enllaçant tots els documents HTML de totes les pàgines que formen un lloc Web amb un fitxer de definició d'estil. D'aquesta manera podrem canviar l'aparença de múltiples pàgines retocant només un fitxer.

Si voleu canviar l'aspecte d'una secció sencera (que agrupi un conjunt d'etiquetes) podeu fer servir l'etiqueta ..DIV>, amb la que definirem un estil global per a aquesta secció. Provau, per exemple, d'introduir a una de les vostres pàgines del treball els codis, just després de l'etiqueta ..BODY> i comprovau els canvis que es produeixen al document.
estil_seccio.txt


Aplicació d'estils a una pàgina web

.
Per incloure un estil global per a una pàgina web es fa amb un bloc d'instruccions a dins de les etiquetes:

que s'ha de col·locar a dins de la capçalera del document, després del títol, entre les etiquetes de tancament de títol i tancament de capçalera. Podeu provar el següent exemple dins la pàgina de prova que teniu a la carpeta /Curs HTML/Recursos


Com a pràctica podeu modificar també l'aspecte dels enllaços d'una pàgina. Podeu fer servir els estils per modificar l'aparença dels enllaços d'una o més pàgines web (per exemple que no surtin subratllats).
Provau d'incloure els següents estils a la pàgina Curs HTML/Recursos/taula.htm i observeu després els resultats amb el navegador.


Enllaçar diverses pàgines a un full d'estils.

Si voleu donar un estil uniforme a diverses pàgines web, enlloc d'incloure el mateix bloc de definició d'estil a cada pàgina, podem establir un enllaç a un arxiu de text que conté el bloc de definició d'estil.
Creau un arxiu de text (per exemple, amb el Bloc de notes) amb les especificacions de l'estil que han de tenir les pàgines del vostre web.

Teniu en compte que només heu d'incloure en aquest fitxer les línies de definició d'estil com l'arxiu exemple que teniu més avall. No heu d'afegir cap altre codi, ja que no es tracta d'una pàgina web.
Guardau aquest fitxer amb el nom que volgueu, però obligatòriament ha de dur l'extensió .css


A totes les pàgines que voleu que tenguin aquest estil concret afegiu una línia com la següent dins la capçalera després del títol:




Atributs per als CSS.

A continuació teniu un resum dels atributs que es poden incloure en els fulls d'estils. Fixeu-vos en la sintaxi i les diferents possibilitats dels paràmetres a la taula de baix: